Tűzvédelmi szakterület bemutatása


Magyarországon a XIX. század közepén alakultak meg az első szervezett tűzoltóságok, de a tüzek megelőzése és az általuk okozott károk csökkentése már az első civilizációk kialakulása óta alapvető érdeke volt az embernek.

A közbiztonság meghatározó, szerves részeként működő tűzvédelem célja, hogy a jogszabályok és szabványok segítségével a valós élet valós problémáira nyújtson megfelelő megoldási lehetőségeket, továbbá feladata az, hogy a tűzvédelmi szabályok következetes betartatásával és betartatásával védje az állampolgárokat, teremtse meg a tüzek oltását célzó hatékony beavatkozás feltételeit, és mindeközben biztosítsa a beavatkozó állomány alapvető biztonságát is.

E célok elérése érdekében:

  • a tűzmegelőzés terén megalapozott, hatékony és ügyfélközpontú hatósági, szakhatósági, piacfelügyeleti, tájékoztatási tevékenységet,
  • a tűzoltói események (tűzesetek, balesetek, egyéb kárelhárítás) során a gyors, hatékony, biztonságos beavatkozást,
  • a tűzvizsgálatok lefolytatásakor precíz, minden részletre kiterjedő, a megelőzés és beavatkozás területén is használható következtetések levonására alkalmas munkát kívánunk megvalósítani.

A biztonság, ezen belül a tűzbiztonság megteremtése és megfelelő szinten tartása össztársadalmi feladat, ezért a célok megvalósításához a tűzvédelem terén jelentkező feladatokat az állampolgárok, társszervek, gazdálkodó szervezetek, önkéntes szervezetek, és nem utolsó sorban a létesítményi, önkormányzati tűzoltóságok, továbbá a tűzoltó egyesületek együttműködésével tervezzük végrehajtani.

 
A kirendeltségek megnevezése és postacíme:
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség
3300 Eger, Vincellériskola út 5.
Pf.: 51
Tel.: 36/510-620
Fax: 36/510-624
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
3200 Gyöngyös, Kossuth Lajos út 1. Pf. 61
Tel.: 37/312-583
Fax: 37/312-583
 
Hatósági tevékenység helyszínei:
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség
 
2012. január 01-től Egri Hivatásos Tűzoltóság laktanya épülete (a kirendeltség székhelye).
Az ügyfélbarát ügyintézést szem előtt tartva 2012. január 01-től Füzesabony városban a tűzoltóság laktanya épületében az előzetes tervek szerint kihelyezett ügyfélfogadást tartunk az alábbi időpontban: minden héten, pénteken 08,00 – 13,00 óráig.
Pétervására városban az előzetes tervek szerint 2013. január 01-től kezdjük meg a kihelyezett ügyfélfogadást.
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
 
2012. március 31-ig a Hatvani Hivatásos Tűzoltóság laktanya épülete, április 01-től pedig a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség székhelye.
Az ügyfélbarát ügyintézést szem előtt tartva 2012. március 31-ig Gyöngyös és Heves városokban, április 01-től pedig Hatvan és Heves városokban – a hivatásos tűzoltóságok laktanyáiban – az előzetes tervek szerint kihelyezett ügyfélfogadást tartunk az alábbi időpontokban:
 
Hatvan:    Péntek 08,00 – 13,00
Heves:     Péntek 08,00 – 13,00
 
Az ügyfélfogadás rendje a megyei katasztrófavédelem honlapján (www.heves.katasztrofavedelem.hu) kerül közzé tételre.
 

 

Kapcsolódó információk: